Articole presa

1. Mihai Geamanu – Interviu

Posted on 26 July 2010 Ştiri imobiliare

Mihai Geamănu, broker imobiliar, ne-a răspuns la întrebări:

Când şi cum aţi ales să fiţi broker imobiliar?
În anul 2002, în căutare de job.
Ce v-aţi propus să realizaţi în această meserie şi cât aţi reuşit să împliniţi din aceste realizări?
Să-mi asigur un trai decent, mie şi familiei mele, şi am cam reuşit.
Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-aţi învăţat practicând această activitate?
Că de multe ori trebuie sa închizi ochii şi să-ţi „calci” pe demnitate, ridicându-te sau coborându-te la „nivelul” fiecărui individ.
Care sunt cele mai mari dificultăţi întâmpinate în exerciţiul funcţiunii?
Corectitudinea şi onestitatea unora dintre indivizi.
Care au fost cele mai mari satisfacţii/decepţii pe care vi le-a adus această meserie?
Cea mai mare satisfacţie este atunci când reuşeşti să faci două tabere „rivale” să-şi dea mâna. La decepţii ar fi cele două răspunsuri de mai sus.
În ce fel a evoluat piaţa în care activaţi şi cei implicaţi direct în ea (agenţii, brokeri, clienţi, investitori etc.) de când aţi intrat în domeniu şi până în prezent?
Cred că pozitiv. Deşi momentan să zicem că suntem în criză, cred că este un rău necesar. Preţurile în imobiliare erau prea „umflate”, iar tot ce este prea „umflat” plesneşte!
Care a fost ajutorul pe care l-aţi primit din partea asociaţiilor profesionale din domeniu şi ce ar trebui să facă acestea pentru sprijinirea brokerilor imobiliari?
Asociaţii profesionale în domeniu !!!??? O gluma bună ! Nu cred că există aşa ceva, poate doar interese financiare majore.
Care sunt laturile la care mai trebuie lucrat în branşa în care activaţi ?
În domeniul legislativ şi eliminarea „samsarilor” din domeniu. Şi aici mă refer numai şi numai la unii dintre colegii de breaslă, pentru că cei din afară – Dumnezeu cu mila.
Care sunt calităţile obligatorii ale unui broker imobiliar ?
Corectitudinea, onestitatea şi să fie cât mai promt.

Sursa

1 Comentariu ion: (July 26th, 2010 at 10:58 am) domnule Mihai , sa fii oare dumneata acea exceptie ….? Macar recunosti unele adevaruri. Dar cum cu o floare nu se face ….Urmeaza sa traim in aceeasi tara de … in care pe prim plan e teapa …

9 Noiembrie 2010

2. Reduceri de peste 50% la vilele de lux din Pipera

Scris de Adriana Lefter, în categoria Ştirea zilei

Ieftinirile înregistrate de proprietăţile high-class au reaprins interesul cumpărătorilor, dar nu sunt de ajuns pentru a impulsiona încheierea unor tranzacţii.

Dintr-o zonă odată foarte căutată de cei cu resurse financiare, Pipera s-a transformat în scurt timp într-o cenuşăreasă a pieţei rezidenţiale bucureştene. Preţurile ridicate ale terenurilor şi caselor, în corelaţie cu problemele legate de infrastructură, au reuşit să-i alunge pe cei care îşi doreau o vilă într-o zonă liniştită a Capitalei. Ultimii doi ani nu au trecut însă fără rost. Recesiunea a secerat fără milă preţurile proprietăţilor de lux din nordul Capitalei. De multe ori, acestea se situează la un nivel cu 50-60% mai scăzut decât în 2007-2008, estimează Gabriela Teodorescu, directorul agenţiei Alpha Imob.

Un exemplu concludent în ceea ce priveşte ieftinirile drastice înregistrate pe acest segment este reprezentat de o vilă situată în apropiere de Porsche România,

Casă cu 10 camere, spa şi sală de sport

Mihai Geamănu, directorul agenţiei ABC Imobiliare, spune că, în perioada de vârf a pieţei, numai terenul pe care a fost ridicată construcţia ar fi valorat un milion de euro. Investiţiile proprietarului în vilă au fost şi ele considerabile: acesta a cumpărat o casă cu o suprafaţă de trei ori mai mică, a extins-o şi a reamenajat-o, folosind finisaje de lux. Contraoferta cumpărătorilor, mult sub preţul cerut Ieftinirile masive înregistrate de vilele de lux din Pipera au făcut ca această zonă să înceapă să fie din nou căutată de către potenţiali cumpărători, spune Geamănu. Chiar dacă vizionări se fac pentru asemenea proprietăţi, încheierea unor tranzacţii se lasă totuşi aşteptată. Motivul? Preţurile pe acest segment sunt considerate încă prea ridicate de către cumpărători, spune Gabriela Teodorescu. Aceasta dă exemplul unei vile cu o suprafaţă de 480 de metri pătraţi şi teren de 500 de metri pătraţi, mobilată complet, cu piese de lux, al cărei proprietar cere 590.000 de euro. Reprezentanta Alpha Imob spune că, în perioada de boom, o asemenea proprietate s-ar fi vândut cu 1-1,2 milioane de euro. Ea precizează că, deşi a avut multe vizionări pentru această locuinţă, contraofertele cumpărătorilor nu s-au ridicat niciodată peste pragul de 400.000 de euro. Acesta este, de obicei, punctul la care se opreşte negocierea, dat fiind că preţul oferit de cumpărători se situează cu puţin peste jumătate din cât cere proprietarul. „Proprietăţi de genul acesta se vând numai la preţuri de chilipir”, sintetizează Gabriela Teodorescu. Lipsa de încredere ţine piaţa în loc. Care este, totuşi, un preţ corect pentru cei care îşi doresc o vilă în Pipera? Geamănu spune că cele mai căutate sunt locuinţele cu preţuri de până în 200.000-300.000 de euro, ale căror suprafeţe variază între 160 şi 250 de metri pătraţi utili. Chiar şi când găsesc asemenea oferte însă, cumpărătorii tot mai aşteaptă scăderi de preţ. Un alt factor care ţine tranzacţiile în aşteptare este nesiguranţa clienţilor în ceea ce priveşte evoluţia economiei.